ПІДГОТОВКА ВИКЛАДАЧІВ (ТРЕНЕРІВ) НАЦІОНАЛЬНОЇ ШКОЛИ СУДДІВ УКРАЇНИ ЯК СКЛАДОВА СУДДІВСЬКОЇ ОСВІТИ

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

Микола ОНІЩУК,

ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, заслужений юрист України

 

ПІДГОТОВКА ВИКЛАДАЧІВ (ТРЕНЕРІВ) НАЦІОНАЛЬНОЇ ШКОЛИ СУДДІВ УКРАЇНИ ЯК СКЛАДОВА СУДДІВСЬКОЇ ОСВІТИ

 

Професійна підготовка суддів та кандидатів на посаду судді – це один із найважливіших кроків на шляху розбудови демократичного суспільства, в якому мають панувати законність і верховенство права. З метою реалізації реформи суддівської освіти Національною школою суддів України розроблено Концепцію національних стандартів суддівської освіти, відповідно до якої освіта ґрунтується, зокрема, на запровадженні тренінгів (обов’язкових і факультативних), інтерактивних методів навчання, які базуються на суддівських навичках; підготовці викладачів (тренерів, фасилітаторів, модераторів); використанні переваг дистанційної освіти; про-веденні моніторингу якості навчальних заходів з метою його врахування для підвищення рівня розробки та викладання навчальних курсів. Процес навчання суддів та кандидатів на посаду судді спрямований на посилення рівня їхнього самосприйняття як незалежних суб’єктів у рамках системи правосуддя. А також формування переконання, що їхня незалежність значною мірою обумовлюється якістю їхніх професійних суджень, які, серед іншого, мають формуватися під час навчання в Школі.

Ключові слова: Національна школа суддів України, професійна підготовка суддів, підготовка викладачів, Концепція національних стандартів суддівської освіти.

 

References

On the Judiciary and the Status of Judges: Law of Ukraine of June 2, 2016 No. 1402-VII (as amended as of December 15, 2018 / 7. URL: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/1402-19. [ukr.]

The concept of national standards of judicial education. URL: http://www.nsj.gov.ua/ua/about/symbols/. [ukr.]